Ovo je knjiga o prijateljstvu dvojice gubitnika koji su se slučajno upoznali na traumatologiji Urgentnog centra u Beogradu.

Jednom su ukrali porodicu, drugom domovinu. Prvi je umorni pisac, drugi je umorni ratnik sa balkanskih ratišta devedesetih godina.

Njihovo prijateljstvo počinje u trenutku kad dobrovoljac traži sklonište jer ga proganjaju. Kao maroder, ima ozbiljne razloge da se zabrine: neko hoće da mu otme plen.

Dok je pljačkao na ratištu, čineći i gore stvari, pravdao se izgovorom da sve to čini kao patriota koji uzima pravdu u svoje ruke. Sad se situacija promenila. I on se promenio. Odjednom shvata da je izmanipulisan.

Nedodirljivi civili polažu vence na Grob neznanog vojnika, a ovaj pokajnik i preumljenik jasno vidi da su najveće žrtve svakoga rata obični ljudi i njihovi bližnji.

Istovremeno, pisac sagledava i manipulaciju kojom se bave ugledni građani. Cilj opravdava sredstva, eto načela na kojima se temelji njihov društveni uspeh i uspon. Za ljude Zapada balkanska ratišta su poligon za sopstveno dokazivanje.

NEZNANI VOJNIK
Rad
, 2008
142 str.
srpski     english